Vier (of meer) keer per jaar zal er een wedstrijd georganiseerd worden waar elke piloot per wedstrijd kan beslissen of hij/zij deelneemt in:
Deze klasse is bedoeld voor piloten die reeds ervaring hebben in het heli 3D vliegen. Piloten die in de B klasse in de top 3 vliegen, worden automatisch uitgenodigd om het volgende wedstrijd seizoen deel te nemen in deze klasse.
De B klasse is bedoeld voor de beginnende piloten die wensen kennis te maken met het wedstrijdgebeuren. De instapdrempel wordt hier dan ook bewust zeer laag gehouden zodat iedere piloot die de basis onder de knie heeft, kan deelnemen aan de wedstrijd in deze klasse.
De F3N klasse komt zeer sterk overeen met de A klasse (lijst met figuren stemt 90% - 95% overeen). Echter de F3N klasse volgt de lijst met figuren, het reglement, wedstrijd onderdelen en de puntenverdeling zoals opgemaakt door het FAI voor de F3N wedstrijd. F3N is de officiële, door het FAI erkende vorm voor heli acrobatie. Piloten die in deze klasse deelnemen, kunnen geselecteerd worden om deel te nemen aan de internationale F3N wedstrijd.
Voor de A en B klasse gelden geen restricties op de heli.
Voor de F3N klasse gelden volgende restricties op de heli.
In het onderdeel 'set figuren' vliegt de piloot een reeks van figuren die hij/zij heeft opgegeven bij de inschrijving.
De volgorde van de gevlogen figuren moet dezelfde zijn zoals opgegeven bij de inschrijving. De figuren worden
vrij gekozen uit een lijst die verschillend is voor elke klasse. Per wedstrijd kan de piloot een andere reeks figuren kiezen.
De lijst met mogelijke figuren kan u terugvinden bij figuren in het menu Wedstrijd.
Bij de freestyle, of vrije vlucht, is het de bedoeling de jury te imponeren. De piloot vliegt een continue vlucht (geen tussenlandingen) die volledig vrij te kiezen is. Eigen creatie en fantasie, elegantie en spektakel zijn hier de sleutelwoorden.
De 'Flight On Music' (vlucht op muziek) lijkt sterk op de freestyle maar er wordt dan gevlogen op muziek. Een extra moeilijkheid is hier de synchronisatie van de acrobatie en de muziek.
Bij F3N is het belangrijk dat de heli enkel de grond raakt met het landingsgestel en/of de staartvin. Bij het raken van de grond met andere delen, wordt dit beschouwd als een crash en dient de piloot het toestel onmiddellijk te landen. De piloot krijgt voor die ronde 0 punten.
Afhankelijk van de klasse, zullen de onderdelen van de wedstrijd verschillend zijn. De piloot dient alle onderdelen voor zijn klasse te vliegen en kan geen onderdelen overslaan.
Voor elke klasse zullen per wedstrijd vier (4) rondes gevlogen worden. Na elke ronde krijgt de piloot een totaalscore (berekend afhankelijk per onderdeel). De drie (3) hoogste scores worden opgeteld voor de eindscore, met andere woorden, de laagste score valt weg.
Per ronde krijgt de winnaar van die ronde 1000 punten toegekend. Zijn/Haar score bepaald de 'normalisatie factor' en wordt als volgt berekend: 1000 / (score winnende piloot). De andere scores worden hiermee vermenigvuldigd. Hierdoor ontstaat een score op 1000 punten.
De punten bij een figuur worden bepaald door de correctheid waarmee de figuur gevlogen wordt. Algemeen gelden deze punten:
Elke figuur heeft tevens een k-factor. Deze factor geeft de moeilijkheidsgraad van de figuur weer. Het is ook de vermenigvuldigingsfactor van de score. Een figuur met een hoge k-factor, kan dus meer punten opleveren dan een figuur met een lage k-factor.
Er worden punten gegeven op:
Bij de freestyle geldt tevens een T-factor of tijdsfactor. Deze factor geeft de afwijking weer van de tijd van de vlucht. Wanneer bijvoorbeeld een vlucht 3 minuten moet gevlogen worden, maar de piloot landt echter na 2 minuten (bijvoorbeeld door een technisch defect), dan wordt de score vermenigvuldigd met 0,66 (twee-derde).
Er worden punten gegeven op:
Voor F3N geldt volgende correctie tabel:
Er worden punten gegeven op:
Voor F3N geldt volgende correctie tabel:
Naast de piloot staat steeds een 'caller'.
Deze heeft volgende taken:
De rol dient precies voor de piloot te gebeuren. Toch zal de caller 10m voor de piloot de start aankondigen, de piloot zal dan nog 10m verder vliegen en voor de piloot de rol uitvoeren. Na de rol vliegt hij in horizontale vlucht verder en 10m na de piloot zal de caller de stop aankondigen. Om deze manier wordt een perfecte symmetrie van de figuur verkregen. Stel dat de caller 15m voor de piloot het start signaal geeft, dan dient deze ook het stop signaal 15m na de piloot te geven om zo de symmetrie te behouden. Ook wanneer de figuur mislukt, dient de caller het stop signaal aan de jury te geven. Na het stop signaal mag de caller de volgende figuur aankondigen bij de jury terwijl de piloot zich voorbereidt op de aangekondigde figuur.
De indeling van het terrein kan lichtjes variëren van club tot club.
Algemeen geldt de indeling zoals aangegeven op onderstaand figuur.
Omdat veiligheid bovenaan staat, kunnen piloten om volgende redenen worden gediskwalificeerd:
Indien een piloot wordt gediskwalificeerd tijdens een set figuren, worden de punten behouden van de reeds gevlogen figuren. De huidige figuur krijgt 0 punten. De nog te vliegen figuren mogen niet meer gevlogen worden voor die ronde en krijgen eveneens 0 punten. De piloot mag de volgende ronde terug deelnemen.
Indien een piloot wordt gediskwalificeerd tijdens een freestyle, krijgt de piloot geen punten (0 punten) voor die ronde. De piloot mag de volgende ronde terug deelnemen.
Indien een piloot crasht tijdens de vlucht, worden de punten van de reeds gevlogen
figuren behouden. De huidige figuur en volgende figuren krijgen 0 punten.
Indien de piloot een tweede toestel heeft, of het toestel kan repareren,
mag de piloot de volgende ronde terug deelnemen.
Indien een piloot crasht tijdens de freestyle, geldt de regel van de T-factor voor A en B klasse,
en wordt voor de F3N klasse de correctietabel toegepast.
Indien de piloot een tweede toestel heeft, of het toestel kan repareren,
mag de piloot de volgende ronde terug deelnemen.